CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Jejak Musafir.. Tinggalkan jejak Tuan Hamba dan InsyaAllah Tuan Hamba akan Hamba jejaki.. ;)

August 16, 2010

4 WANITA MULIA

Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud;
"Ada empat wanita mulia yang penghulu segala wanita, mereka itu ialah Asiah binti Muzahim (isteri Firaun), Maryam binti Imran (bonda Isa al-Masih), Khadijah binti Khuwailid (isteri Rasulullah) dan Fatimah binti Muhammad (puteri kesayangan Rasulullah)" -Riwayat Bukhari-


Asiah  adalah simbol teladan bagi wanita beriman yang tetap mempertahankan keimanannya kepada Allah, meskipun hidupnya sebumbung dengan suaminya, Firaun, yang tidak beriman kepada Allah.

Maryam pula adalah simbol bagi wanita yang dalam ibadah dan tinggi darjat ketakwaannya kepada Allah serta mampu memelihara kesucian diri dan kehormatannya ketika mengabdikan dirinya kepada Allah.

Khadijah pula adalah simbol isteri yang setia tanpa mengenal penat lelah mendampingi suaminya menegakkan panji-panji kebenaran Islam, berkorban jiwa raga dan segala harta, rela menanggung pelbagai risiko dan cabaran demi menyebarkan risalah Islam yang diamanahkan di bahu Rasulullah.

Akhirnya ialah Fatimah. Beliau adalah lambang pelbagai dimensi wanita solehah; anak yang soleh dan taat kepada ayahandanya, isteri yang setia dan taat terhadap suaminya serta ibu yang bijaksana untuk putera-puterinya. Beliaulah mendahului segala wanita dan seorang wanita mithali yang setiap detik kehidupan yang dilaluinya sewajarnya dijadikan ikutan para Muslimah.  

p/s: Wanita solehah ibarat permata di celahan kaca.. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...